Bebeklerinizin Güvenliği

Yeni yürümeye başlayan çocuğunuz kendini güvende hissetmek ve dünyayı keşfetmesine yardımcı olmanız için size güvenmektedir

Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz andan itibaren bebeğinizi güvende tutmak bir numaralı endişeniz olmuştur. Bebekler ve küçük çocuklar kendilerini güvende tutmanız için size güvenmektedirler ve aynı zamanda dünyalarını keşfetmeleri ve her gün yeni bir keşifte bulunmalarına izin vermek zorundasınızdır. Güvenlik çoğunlukla sağduyu hakkındadır ve öğrenilen bir ihtiyatlılık. Bebeğinizin her gelişimsel aşamadan geçişi, çevrenizde değişiklikler yapmanız anlamına gelmektedir. Neye ihtiyaç olacağını tahmin etmek güvenlik oyununun anahtar kısmıdır. Bebeğinizin keşfetme işi için güvenli yollar ve yerler hazırlamak, her saniye bebeğinizi izlemeye kıyasla daha iyi iş görür, ki bu imkansız bir görevdir.

Güvenlik kuralları bebeğinizin yaşıyla değişmektedir fakat bazı genel güvenlik politikaları tüm çocuklar için geçerlidir. Bir eylemin seyrine rehberlik eden en iyi güvenlik talimatları için aşağıdaki kontrol listesini okuyun.

Bir bebeği asla sallamayın

Bebeğinizi asla yalnız bırakmayın

Yanıkları önleyin ve yangın güvenliğini sağlayın

Ani Bebek Ölümü Sendromu Riskini Azaltın

Güvenli şekilde araba kullanın

Evinizi bebek için güvenli hale getirin

Gazı kontrol edin

Boğulmayı önleyin

Sigarayı bırakın

Küçük Güvenlik İpuçları

Bebeğin bakımını yapmak zor bir iştir ve ilk günlerde bebeğin neden ağladığını anlamaya çalışmak çoğu kez zordur. Öfkeli ve sinirli hissetmek bazen normaldir. Fakat ne kadar sinirli hissederseniz hissedin, ASLA bebeğinizi şiddetli şekilde sallamayın. Bir bebeği neşeyle sallamak bile beyninde kanamaya yola açabilir ve sinirleri ve kasları yırtabilir. Sallanmış Bebek Sendromu körlük, beyin hasarı veya ölümle sonuçlanabilir. Eğer kontrolünüzü kaybettiğinizi hissediyorsanız eşinizden, bir arkadaşınızdan,bir akrabanızdan veya bir profesyonelden yardım isteyin. Bu utanılacak bir şey değildir; herkes bu kadar küçük bir çocukla yardıma ihtiyaç duyar. Asla küçük bir çocuğun şiddetli şekilde sallanmasını veya itilip kakılmasını gerektiren bir oyun oynamayın.

Bebeğinizi asla yalnız bırakmayın

Yeni doğanlar bile ara sıra dönebilir veya çevresinde yuvarlanabilir, yani bebeğinizi asla banyoda veya bir bez değiştirme masası veya yatak gibi yüksek bir yüzeyde yalnız bırakmayın. Eğer telefon çalarsa bebeğinizi de yanınıza alın (veya telesekreterin yanıt vermesine izin verin). Kazalar bir anda olabilir ve çocuğunuz her an yanında bir yetişkinin olmasına ihtiyaç duyar.Yanıkları önleyin ve yangın güvenliğini iyileştirin

Özellikle bebeğinizin uyuduğu yere duman alarmları kurun ve evinizin her katına yangın söndürme cihazı yerleştirin. Pillerini her hafta, en azından her ay kontrol edin.
Ateşe dayanıklı veya yanmayı geciktirici kıyafetler, yatak örtüleri ve oyuncaklar kullanın.
Sıcak su ısıtıcınızın sıcaklığını azaltın. 49 derece, içinde küçük çocuk olan evler için iyi bir ayardır. Yanıkları önleyebilir ve yine de bulaşıkları ve kıyafetleri temizleyebilirsiniz.
Serbest duran ayaklı elektrikli ısıtıcıları radyatörlerle veya diğer bir ısıtma tipiyle değiştirin. Açık bir ateş olduğunda her zaman bir yangından koruyucu perde kullanın.
Kabloları olan tüm elektrikli cihazları, kablolarının bebeğiniz tarafından ulaşılamayacağı bir yere kaldırın.
Açık olan tüm elektrik prizlerini priz kapaklarıyla örtün.
Uzmanlar çok küçük bebeklerin tamamen güneşten uzak tutulmasını tavsiye etmektedir; güneş bebeğinizin hassas cildine zarar verebilir. Sıcak günlerde bebeğinizi dışarıya çıkarırken direkt güneş ışığından kaçının. Bebeğinizin cildini koruyucu giysilerle örtün ve gözleri ve yüzü koruyan bir şapka kullanın.

Ani Bebek Ölümü Sendromu Riskini (ABÖS) Azaltın

Bebeğinizi uyuması için sırt üstü yatırın. Araştırmalar bebekleri sırt üstü olarak uykuya yatırmanın ABÖS risklerini %70’e kadar azalttığını göstermiştir. Fakat uyanık olduğu saatlerin bir kısmını karnının üstünde (gözetim altında) geçirmesine, keşfetmesine, araştırmasına ve omuzlarını güçlendirmesine izin verin.
Bebeğinizin odasını sıcak tutun ancak çok sıcak olmasın.”Karın testini” yapın; eğer ayaklarının ve ellerinin soğuk olmasına rağmen karnı çok sıcaksa bazı katmanları üstünden alın.
Bebeğiniz uyurken kafasını örtülü halde bırakmayın. Bunu yapmanın en güvenilir yolu onu “ayaklar uca” pozisyonunda yerleştirmektir. Bebeğinizin ayakları bebek karyolasının ayağına yakın olduğunda örtüleri göğsünden yukarıya çıkmamalıdır. “Ayaklar uca” pozisyonu bebeğinizin örtülerin altında karyolasının ucuna kayıp aşırı sıcaklamasını önlemektedir.

Kabarık tüylü, yumuşak yüzeyler bebeğinizin nefes almasına engel olabilir. Bebeğin altında veya üzerinde kalın yorganlar ve yatak örtüleri kullanmayın. Su yataklarından kaçının. Oyuncaklar ve yastıklar çok büyük veya çok kadifemsi olmamalıdır; bebeklerin karyolalarında yastıklar veya doldurulmuş büyük hayvanlar hiç bulunmamalıdır.
Bebekler asla bir sıcak su şişesiyle veya elektrikli battaniyeyle, radyatörlerin yakınında veya direkt güneş ışığında uyumamalıdır.
Bebeğinizin etrafında sigara içmeyin. Pasif sigara içicisi olan bebekler en azından 2 kat daha fazla ABÖS nedeniyle ölme riski altındadır. Eğer bebeğiniz iyi görünmüyorsa, her zaman bir doktorun tavsiyesini isteyinGüvenli araba kullanın.

Siz ve bebeğiniz arabada bir sürü vakit geçirirsiniz, yani arabanın güvenli olduğundan emin olmak için zaman ve çaba harcamak önemlidir. Araba kazaları, çocuklardaki ölümlerin ve yaralanmaların önde gelen nedenlerinden biridir.

Bir bebeği arabada giderken bağlamamak hem yasadışı hem de tehlikelidir. Her zaman için çocuğunuzun yaşına ve büyüklüğüne uygun olan bir araç koltuğunu kullanın. Araba kazalarında kötü şekilde yaralanan veya ölen çocukların hemen hemen tümü araç koltuklarına düzgün şekilde bağlanmamıştır veya düzgün olarak kurulmamış olan araç koltuklarında oturmaktadır. Çocuğunuzun araç koltuğu dışında bir yere oturarak yolculuk etme isteğini sakın kabul etmeyin. Koltuğu üreticinin talimatları uyarınca kurun.
Hiçbir şart altında, ön yolcu hava yastığı bulunulan arabalarda araç koltuğu ön tarafta kullanılmamalıdır.
Çocuğunuzu hiçbir zaman arabanın içinde yalnız bırakmayın; bir dakikalığına olsa bile!
Arabada sigara içmeyin.
Otomatik kapı ve pencere kilitleri kullanın ve bHer zaman örnek olun; her zaman kemerinizi takın ve güvenli şekilde kullanın.

Evinizi bebek için güvenli hale getirin.

“Bebek için güvenli terimi hatalı şekilde kullanılan bir şeydir çünkü tamamen bebek için güvenli olan bir ev diye bir şey yoktur. Her zaman gözünüz bebeğinizin üstünde olmalıdır ve özellikle de kendi evinizden başka bir yerdeyseniz. Evinizi olabildiğince güvenli kılmak için şu temel adımları atabilirsiniz:

Evinizde ellerinizin ve dizlerinizin üzerinde bir tur atarak bebeğinizin perspektifinden bakın. Tehditkar şekilde yaklaşan pek çok tehlikeyi çabucak farkedeceksiniz. Bulduklarınızın bir listesini yapın ve bunları güvenli hale getirmek için gerekli adımları atın.
Mümkün olduğunca çok elektrik kablosunu ve elektrikli cihazları yolundan çekin. Herhangi bir elektrikli cihazı çalıştırmadan önce bebeği görebildiğinizden ve yapmakta olduğunuz şeyden oldukça uzakta olduğundan emin olun.
Açık olan tüm elektrik prizlerini priz kapaklarıyla örtün.
Tüm temizleme malzemelerini, ilaçları, alkolleri, vitaminleri ve yutulduğu takdirde bebeğiniz için zararlı olabilecek her şeyi göremeyeceği ve erişemeyeceği yüksek bir yere kaldırın. Bu dolapları kilitleyin.
Dolap güvenlik mandalları kullanın.
Merdivenleri güvenlik kapılarıyla bloke edin ve kapıları pencereleri yüksek mandallar ve kilitlerle güvenli hale getirin.
Panjurların ve perdelerin kordonlarını ulaşılmaz hale getirin.
Bebeğinizin masanın üstündeki nesneleri çekerek düşürebileceği masa örtülerini ve dantelleri kullanmaktan kaçının.
Büyükanne ve büyükbabaların evlerinin de bebek için güvenli olduğundan emin olun.
Gazı kontrol edin.
Doğal olarak yayılan radyoaktif bir gaz olan radon, soğuk iklimdeki evler gibi sıkı şekilde kapatılmış evlerde ve evlerin alt katlarında birikebilen kansere neden olan bir sağlık tehlikesidir. Bebekler ve yeni yürümeye başlayan çocuklar özellikle risk altındadır çünkü gaz yere yakın şekilde toplanır.
Karbonmonoksit yüksek konsantrasyonlarda bilinç kaybına ve ölüme yol açabilen renksiz, kokusuz bir gazdır. Çocuklar karbonmonoksit zehirlenmesine oldukça yatkındır. Başlıca risk hatalı veya kötü şekilde bakımı yapılan gazlı cihazlardan ve yetersiz havalandırmadan gelmektedir.
Karbonmonoksit dedektörleri eğer evinizi gaz kullanarak ısıtıyorsanız önemlidir. Pillerin her zaman dolu olduğundan emin olun.

Boğulmayı önleyin.

Boğulma 5 yaşın altı çocuklar arasında kazara ölümlerin önde gelen nedenidir. Çok şükür ki boğulma önlenebilir. Şu talimatları izleyin:

Boğulmaya neden olabilecek besinlerden kaçının. Bunlar, hamburgerleri ve sosisleri, bütün üzüm tanelerini, fındıksı meyveleri, sert şekerleri ve çiğ havuçları kapsamaktadır. Bebeğinizi her zaman dik oturuyorken, kucağınızdayken veya bir bebek sandalyesindeyken besleyin. Yeni yürümeye başlayan çocuğunuzun masada oturduğundan ve ağzı doluyken yürümediğinden veya koşmadığından emin olun.
Güvenli oyuncaklar – Yumuşak oyuncaklar yıkanabilir olmalıdır, yanmayan materyalle doldurulmuş olmalıdır ve gözler veya düğmeler gibi gevşek parçaları olmamalıdır. Eğer oyuncaklar parçalara ayrışırsa, hiçbir parça boğulma tehlikesi oluşturacak kadar küçük olmamalıdır. İpleri, çıtçıtları, düğmeleri veya soyulan boyaları olan oyuncakları kullanmayın. Ve lastik balonlardan ve küçük toplardan da kaçının.
Giyim – Kıyafetlerde bebeğinizin küçük parmaklarının veya ayak parmaklarına dolanabilecek serbest iplikler veya kurdeleler olmadığını kontrol edin. Araba kapılarına sıkışabilecek ipten kemerleri olan kıyafetlerden ve bisiklet tekeri gibi oyuncak donanımlarından kaçının.

Sigarayı bırakın.

Sigara dumanı içermeyen bir ev, o evde yaşayan herkes için sağlıklıdır, özellikle de bebeğiniz için. Bir bebeğin etrafındayken bakıcılar ve büyükanne ve büyükbaba da dahil olmak üzere kimse sigara içmemelidir. Sigarayı bırakmak istemeyen kişiler bir bebeğin olduğu evde sigara içmekten kaçınmalı veya dışarıda içmelidir. Eğer siz veya evdeki herhangi biri sigara içiyorsa, bırakmak için pek çok nedeniniz vardır; sizin iyiliğiniz için olmasa bile en azından bebeğinizin iyiliği için.

Sigara içilen evlerdeki bebekler iki kat daha fazla ABÖS’den ölme riski altındadır.
Sigara içilen evlerdeki çocuklar, içilmeyen evlerdeki çocuklara kıyasla daha fazla soğuk algınlığı, kulak enfeksiyonları, boğaz ağrısı, astım, zatürre, yanıklar ve diğer sağlık problemlerinden muzdariptirler.
Sigara içenlerin evleri çok büyük yangın ve yangınla ilintili yaralanma riski altındadırlar.
Suda boğulmayı önleyin.
Kazara ölümlerin önemli bir kısmı suda boğulmayla olmaktadır. Küçük çocuklar sadece yüzmeyi bilmediklerinden değil, çok küçük bir miktar suda bile boğulabildikleri için özellikle risk altındadır.
Çocuğunuz tuvaletlerin, kovaların, fıskiyelerin, yüzme havuzlarının, havuzların, göllerin, küçük göllerin veya deniz dahil olmak üzere her yaştaki çocukların herhangi bir yüzme havuzu veya su birikintisi yanındayken direkt olarak gözetim altında olmaları gerekmektedir.
Banyoyu, direkt olarak gözetim altında oldukları zamanlar haricinde, bebekler ve yeni yürümeye başlayan çocuklar için yasak bölge ilan edin.
Eğer bir havuzunuz varsa, bunu kilitli bir kapısı olan yüksek bir çitle çevirin.
Yeni yürümeye başlayan çocuklar için yüzme dersleri ebeveynlere yalancı bir güvenlik hissi verebilir. Çocuklarınız sudayken, yüzme dersi almış olsalar bile, her zaman gözetim altında tutmalısınız. Genç yüzücüler halen boylarını aşan derinliğe gidebilir veya çok fazla su yutup panik olabilirler.
Tekne gezilerinde herkese, fakat özellikle çocukların iyi oturan bir can yeleği giymeleri tavsiye edilir. Tüm can yeleklerinin büyüklüklerinin teknedeki herkes için uygun olduğundan emin olun ve daha büyük olan çocuğunuza güvenlik kurallarını öğretin.
Kolluklar, plastik halkalar ve diğer al tler küçük çocukların sudaki emniyetini garantilememektedir. Eğer çocuğunuz 2 yaşın altındaysa, siz de her zaman onunla birlikte suda olmalısınız.

Küçük Güvenlik İpuçları

Bebeğinizin boynuna emzik asmayın veya kolye takmayın. Bir kordon veya kolye kolaylıkla dolanabilir ve onu boğabilir.
Herhangi bir bebek eşyası almadan önce güvenlik bilgisini kontrol edin
İlaçlardan asla şeker olarak bahsetmeyin.
Tüm ziyaretçilerin el çantalarını ve bavullarını çocuğunuzun ulaşamayacağı bir yere kaldırın.
Bebek taşıyıcıları ve çocuk arabaları gibi taşıma aletlerinin çocuğunuzun yaşına ve gelişim aşamasına uygun olduğundan emin olun.

Prima alıntı.

Yazar: EK

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir