Kızılçam Ağaçlarının Kabuğunda Servet Yatıyor…

Kabuğunda servet yatıyor…

Kızılçam ağaçlarının kabuğundan elde edilen ve ”OPC” diye isimlendirilen ürünün kilosu 800 lira ile bin lira arasında değişiyor. İlaç ve tekstil sektöründe yoğun olarak kullanılan ürün yerli üretici-

lerin

ilgisini bekliyor.

Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, C vitamininden 18-20, E vitamininden 40-50 kez daha güçlü olan OPC’nin en çok kızılçam kabuğunda bulunduğunu ve kızılçamın da en büyük yayılışını Türkiye’de gösterdiğini ifade etti. Kahveci, Türkiye’de Kızılçam ormanlarının toplam alanının 5 milyon 500 bin hektar olduğunu ve yurdun güney ve batı kesimlerinde yaygın olarak görüldüğünü söyledi.

Türkiye’de kızılçam üretimiyle her yıl yaklaşık olarak 250-300 bin ton metreküp kızılçam kabuğu oluştuğunu belirten Kahveci, ”Bu ham maddeden elde edilecek ve kilogramı 800-1000 lira civarında olan OPC’nin üretilmesiyle, ülke ekonomisine milyarlarca dolar girdi sağlanacak, ülkemizde sağlık giderlerinin azalmasına katkıda bulunulacak ve en önemlisi halkımızın sağlıklı ve uzun yaşam sürdürmesi sağlanmış olacaktır” diye konuştu.

-BOYAR MADDE OLARAK DA KULLANILIYOR-
Bir maddenin boyar madde olarak kabul edilebilmesi için renkli olması ve elyafla sıkı sıkıya birleşmesi gerektiğini anlatan Kahveci, konuyla ilgili Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü öğretim görevlilerinden Doç. Dr. Ahmet Bilgin ve ekibi tarafından yapılan laboratuvar çalışmalarında kızılçam kabuğunun boyar madde olarak kullanılabileceğinin tespit edildiğini belirtti.

Kahveci, şunları kaydetti:

”Daha önce dünyada söz sahibi olan tekstil sektörümüz son yıllarda çeşitli nedenlerle gazdan ayağını çekmek zorunda kaldı ve şu an itibariyle zor günler geçiriyor. Sektör, bünyesinde kullanılan boyar maddelerin üreticisi değil. Boyamada kullanılan boyar maddelerin yaklaşık yüzde 95’i ithal ediliyor. Bunların tamamına yakını, sentetik esaslı boyar madde grubuna ait. Bu ürünlerin ithalatı ülke ekonomisine büyük yük getiriyor. Tekstil sektöründe sentetik boyalara alternatif olarak doğal esaslı boyar maddeler kullanılmak suretiyle yeni bir açılım sağlanabilir. Çünkü tekstil ürünleri için, satın alma gücü yüksek müşteri kitlesi tarafından hijyenik ve doğal olanlarına talepler artmaktadır. Tekstil materyalleri doğal boyar maddeler ile renklendirildiğinde bu talep sağlanmış olacak. Doğal boyar maddeler bitkisel ve hayvansal kaynaklardan elde edilebildiğinden sağlık açısından risk içermemekle birlikte bazılarının mikroplara karşı etkili olduğu da biliniyor.

Çok büyük bir ham madde potansiyeline sahip olduğumuz kızılçam kabuğundan elde edilecek boyar madde ile tekstil sektörü dünyada yeniden söz sahibi olabilecek.”

Osman Kahveci, ilaç ve boya sektörünün kızılçam kabuğundan elde edilen ham maddeyi değerlendirmesi halinde istihdama da çok büyük bir katkı sağlanacağını dile getirdi.

AA

HTEKONOMİ

Yazar: EK

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir