Anaokulu ve Okul Fobisi

Sperasyon ansiyetesi, çocuğun anneden veya ailede bağlandığı bir bireyden ayrıldığında duyduğu yoğun kaygıdır. Anaokuluna yeni başlayan çocuklar genellikle anne ve babasından ayrılmak istemezler. Bazılarında bu ileri düzeydedir ve seprasyon ansiyetesi olarak adlandırılır. Böyle çocukların anaokuluna alışma sürecinde mutlaka uzmandan destek alması gerekmektedir aksi taktirde bu daha ciddi problemlerin ortaya çıkmasına nedne olmaktadır.


Birçok anaokulu öğretmeni ve uzmanları, çocukların ağlaya ağlaya zamanla anaokuluna alışacağını düşünürler, anne babayı sınıfa almazlar ve çocuğun travma yaşamasına neden olur. Her çocuğun kaygı düzeyi ve büyüme şartları, kişilik özellikleri farklıdır. Eğer çocuğun kaygı düzeyi yüksek ve seperasyon anksiyetesi varsa çocuğun aşama aşama pedagog kontrolünde anaokuluna alıştırılması gerekmektedir.
Çocuğun ilk günler annesinin sınıfa girmesine izin verilmeli, sonra anne kısa aralıklarla çocuk kendini güvende hissettikçe sınıftan ayrılmalı, sonra daha uzun aralıklarla ayrılmalı vb. şekilde aşamalarla pedagog rehberliğinde alıştırılmalı. Bu çocukların ağlaya ağlaya alışması için anaokuluna göndertmek, annenin sınıfta beklemesine izin vermemek çocukta travmatik bir etki yaratır ve okul fobisinin gelişmesine neden olur. Bunun yanı sıra çocuğun depresyona girmesine, kendini yetersiz ve değersiz hissetmesine neden olabiliyor.kısacası daha büyük problemlere neden oluyor.
Elbette ilk defa anaokulu başlayan çocuk ağlayacak. Fakat her çocuk aynı değildir. Bazı çocuklar ilk gün anaokuluna alışırken, annesinden ilk defa ayrılan, seperasyon anksiyetesi ( anneden ayrılama) olan çocuk aylarca alışamayabilir.
Çocuğunuzun anaokuluna alışırken travma yaşamasını, okul fobisi geliştirmesini istemiyorsanız alanında uzman bir pedagogtan destek almalısınız. Sağlıklı olan çocuğunuzu anaokuluna başlatmadan önce mutlaka bir pedagogla görüşmeniz ve bir program yapmanızdır.

Yazar: EK

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir