Bebeğinizin Vücut Bakımı

Bebeğinizin cildinden daha mükemmel bir şey var mı? Dokunup okşamaktan kendinizi alamazsınız. Bebeğiniz de bundan sizin kadar hoşlanmaktadır.

Bir ebeveyn olarak bu narin cildi korumak sizin en önemli görevlerinizden biridir. İşte bilmeniz ve yapmanız gerekenler.

Yumuşak Dokunuş

Nemlendiriciler

Güneşin Gerçekleri

Tırnak Bakımı

Sünnet

Bebeğinizi Giydirme

Yumuşak Dokunuş

Bebeğinizin cildi yumuşak ve pürüzsüz olmakla birlikte güçlü ve dirençlidir de. Cilt vücudun en geniş organıdır; bir grup hücre bir araya gelerek ince fakat dayanıklı bir bariyer oluşturur. Cilt, yaşam boyunca kendisini sürekli yeniler, hatta bu süreç doğumdan önce başlar.

Yine de pek çok yeni doğanın cildi ilk başta mükemmel değildir. Doğumdan sonraki ilk birkaç günde kayda değer soyulma, kızarıklık ve pul pul olma durumlarından endişelenmeyin. Bilekler, dizler ve ayaklar gibi alanlar havaya maruz kalmaya alışırken kanayabilirler bile. Bunların tümü normaldir. Çatlamış veya kanayan cildi korumak için hafif bir cilt nemlendirici kullanın. Bebeğinizin cildi çok kısa süre sonra kalınlaşacak ve pürüzsüzleşecektir.

Bebek bezi pişiğinin nasıl önleneceği veya tedavi edileceği hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

Nemlendiriciler

Bebeğinizin cildini sağlıklı tutmak için doğal yumuşaklığını ve gücünü korumanız gerekir. Bebeğinizin cildi soyulmuyor olsa bile nemlendirici kullanmanız yararlıdır. Günlük nemlendirme için vazelin veya bebekler için formüle edilmiş bebe losyonlarını deneyin. Mineral yağ veya vazelin gibi bileşenleri olan kokusuz ürünleri alabilirsiniz. Bebeğinizde kullandığınız normal nemlendirici alfa hidroksi asitler veya güneş filtresi içermemelidir. Bileşenlerin herhangi birine olası hassasiyet ön kola küçük bir miktar uygulayarak kontrol edilebilir.

Aslında kendi vücudunuzda kullandığınız aynı nemlendiriciyi kullanmak mükemmel bir seçimdir, çünkü siz ve bebeğiniz her zaman birbirinize dokunmaktasınız. Ne seçerseniz seçin hep aynısını kullanın ki bebeğiniz çeşitli ürünlerin farklı bileşen karışımlarına alışmak zorunda kalmasın.

Güneşin Gerçekleri

Bebekler direkt gün ışığından uzak tutulmalıdır. Bir bebek 10-15 dakika kadar kısa bir sürede bile güneş yanığı olabilir, bulutlu günlerde bile.

İlk savunma hattı giyimi olmalıdır. Sıcak günlerde bebeğinize kollarını ve bacaklarını örten hafif pamuklu kıyafetler giydirin ve her dışarı çıkardığınızda geniş kenarlı bir şapka giydirdiğinizden emin olun. Güneşin en kuvvetli olduğu 11.00 – 15.00 saatleri arasında bebğinizi dışarı çıkarmaktan kaçının.

Uzmanlar bebeklerin yaşamlarının ilk 12 ayında güneşten tamamen uzak tutulmalarını tavsiye etmektedir. Yeni yürümeye başlayan bebekler ve küçük çocuklar için en az 15 koruma faktörlü bir güneş kremi kullanın. Yine de unutmayın ki, güneş kremi koruyucu kıyafetlerin yerini almaz. Güneş kremini yeni yürümeye başlayan çocuğunuzun güneşe maruz kalan yüzünde, ellerinde ve ayaklarında kullanın.

Tırnak Bakımı

Bebeğinizin küçük el tırnakları çok ince ve keskindir ve şaşırtıcı derecede hızlı uzarlar! Bunları en azından haftada iki kez kesme ihtiyacı duyabilirsiniz. Bu önemlidir çünkü yeni doğanlar kendi tırnaklarıyla yüzlerini çizebilirler.

Tırnaklarını keserek düzeltmek için yumuşak zımparalı bir tırnak törpüsü, bebek tırnak makası veya bebekler için olan makasları kullanın. Bu işi bebeğiniz uyurken yapmak daha kolay gelebilir. Parmak ucundaki cildi kesmemek için parmağını sıkıca tutun ve parmağın dolgun olan kısmını bastırarak tırnağı kesin. Eğer bir miktar kan çıkarsa paniklemeyin, bu elinizden geleni yapmanıza rağmen en az bir kez olabilir. Kanamayı durdurmak için sadece biraz basınç uygulayın.

Ayak tırnakları çok daha yavaş uzar ve genellikle çok yumuşaktır. El tırnakları kadar kısa kesilmelerine gerek yoktur; ayda bir veya iki kez kesmek yeterlidir. Ete batık gibi görünseler bile, bebekler nadiren batık tırnaklardan muzdariptirler. Eğer ayak tırnaklarının etrafındaki cilt kızarırsa, iltihaplanırsa veya sertleşirse doktorunuzu arayın.

Sünnet

Yeni doğan oğlunuzun sünnetinin bakımını yapmak eğer ne yapacağınızı biliyorsanız zor değildir. Sünnetten sonraki ilk hafta penis oldukça kırmızı görünebilir ve etrafında sarı bir yara kabuğu oluşabilir. Her bez değişiminden sonra yumuşak bir sabun ve su kullanarak hassas bölgeyi temiz tutun. Penisin tepesini korumak için vazelinle kaplayın ve nazik şekilde bir sargı beziyle kapatın. Doktorunuz sargı bezini ne kadar tutmanız gerektiğini söyleyecektir. Eğer herhangi bir zamanda enfeksiyondan şüphelenirseniz, doktorunuzu bilgilendirin.

Eğer oğlunuz sünnet olmadıysa penisini bez bölgesinin diğer yerleri gibi yumuşak bir sabun ve su ile yıkayın. Sünnet derisini geriye çekmeyi denemeyin; yavaş yavaş, genellikle üçüncü yaş günü itibariyle, kendiliğinden geri çekilecektir.

Bebeğinizi Giydirme

Yeni doğan bebeğinizi sıcak ve rahat tutmak için kendi giydiğiniz kıyafetlerin bir kat fazlasını giydirin. En sıcak günler hariç olmak üzere, yeni doğanlar için bu bir fanila ve bez, pijamalar ve hafif bir battaniye anlamına gelmektedir. Sıcaklık 24 derecenin üzerine çıktığında bunu tek bir kata indirebilirsiniz. Rahatsızlık belirtilerini tespit etmek için sıklıkla bebeğinizin cildine dokunun: Eğer elleri ve ayakları soğuksa bir kat ekleyin; eğer cildi sıcak ve terliyse bir kat çıkarın.

Eğer yeni doğan bebeğiniz prematüreyse veya çok az vücut yağına sahipse, kendi vücut sıcaklığını daha az düzenleyebilecektir ve sıcak kalmak için ek giysilere ihtiyaç duyabilir.

Bebeğinizin cildi yeni kıyafetlerdeki kimyasallara ve yıkamadan sonra kıyafetlerin üzerinde kalan sabun ve deterjana hassas olabilir. Sorunları önlemek için:

Tüm yeni kıyafetleri ve çarşafları bebeğiniz kullanmadan önce yıkayın.

İlk birkaç ay için bebeğinizin kıyafetlerini diğer çamaşırlardan ayrı yıkayın.

Yumuşak bir deterjan kullanın ve iki kez durulayın.

Prima alıntı

Yazar: EK

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir