Bebeklerin Açıklanamayan Ani Ölümleri

Ani Bebek Ölümü Sendromu (ABÖS), bebeğinin ani ve açıklanamayan ölümüdür.

Ani Bebek Ölümü Sendromu (ABÖS), bir bebeğin tam bir inceleme ve otopsiden sonra açıklanmadan kalan ani ve tahmin edilemeyen ölümüdür. Bebek karyolası ölümü olarak da bilinir çünkü bebeğin kısa uykusu sırasında veya bebek gece uykudayken gerçekleşir. ABÖS, bebekler arasındaki ölümün önde gelen nedenidir. En sık olarak bebeklerin yaşamının ilk dört ayında, genellikle sonbaharda, kışın ve ilkbaharın erken döneminde gerçekleşir.

ABÖS’ e yol açan nedir?
Risk nasıl azaltılır
ABÖS’ e ne neden olur?

Kimse ABÖS’ ün temel nedenini veya nedenlerini bilmiyor. Bazı föktörler, beyindeki anatomik hatayı, bağışıklık sistemindeki bir anormalliği, metabolik bir bozukluğu veya bir kalp atım düzensizliğini içermektedir. Bu teori, bebekler bu problemlerin herhangi biri tarafından zorlandığında – midelerinin üzerinde yattıklarında ve çok fazla karbondioksit soluduklarında, sigara dumanı soluduklarında, bir solunum enfeksiyonu kaptıklarında veya aşırı sıcakladıklarında – ABÖS’ e yenik düşmeye daha yatkın olduklarını belirtmektedir. Son teorilere ve araştırmalara daha yakından bakalım:

Beyin defekti: Artan bulgular ABÖS nedeniyle ölen bazı bebeklerin uyku sırasında nefes almayı ve uyanmayı kontrol eden beyin köklerinde bir anormallik veya tam gelişmeme olduğunu belirtmektedir. Normal olarak, bebekler yetersiz hava veya aşırı karbondioksit gibi problemleri hissetmektedir fakat eğer bu beyin düzensizliğine sahiplerse bu koruyucu mekanizmaları bulunmayabilir.

Bağışıklık sisteminde bir hata: Araştırma ABÖS’ ü olan bazı bebeklerin bağışıklık sisteminin normalden daha yüksek sayıda akyuvar ve protein oluşturduğunu göstermiştir. Bu proteinlerin bazıları uyku sırasında kalp hızını ve solunumu değiştirmek için beyinle etkileşebilir veya bebeği derin bir uykuya daldırabilir.

Metabolik bir bozukluk: Belli bazı metabolik bozuklukla doğan bebekler ABÖS’ e daha hassas olabilir. Örneğin, eğer özel bir enzimden yoksunlarsa, yağ asitlerini düzgün şekilde işleyemeyebilirler ve bu asitlerin birikimi solunumda ve kalp fonksiyonunda hızlı öldürücü bir bozulmayı tetikleyebilir.

Araştırma aynı zamanda erkeklerin kızlara göre daha büyük risk altında olduğunu ve ABÖS’ ün sosyal açıdan kötü durumdaki aileler veya belli bazı etnik gruplarda daha sık olduğunu da göstermiştir. Genel olarak, ABÖS halen açıklanmamıştır ve daha fazla araştırma yapılmaktadır.

Ancak uzmanlar eğer şunlar görülüyorsa, küçük bebeklerin daha fazla ABÖS riski altında oldukları hususunda anlaşmışlardır:
Midelerinin üzerinde uykuya yatırılmışlarsa
Yumuşak bir yatak takımı veya yumuşak bir şilte üzerine yatırılmışlarsa
ABÖS’ den ölen bir bebeğin kardeşiyseler
Aşırı giydirilmişlerse veya aşırı ısıtılmış bir odada uyuyorlarsa
Prematüre olarak veya düşük doğum ağırlığıyla doğmuşlarsa
Pasif sigara içicileriyse, içen veya uyuşturucu kullanan bir annenin bebeği iseler
Doğum öncesi kontrole gitmemiş veya geç gitmiş bir annenin bebeği iseler
Çok genç bir annenin bebeği iseler.

Risk nasıl azaltılır?

Yeni doğmuş bebeğinizle birlikte hastaneden ayrılmadan önce uzun bir talimatlar listesi alacaksınız. Bunların arasında şu da bulunmaktadır: Bebeğinizi her zaman sırt üstü uykuya yatırın.

Araştırmacılar Hollanda, İngiltere ve ABD’ de yapılan araştırmaya dayanarak, bu tavsiyeyi vermeye 1992′ de başlamışlardır. Anketler daha fazla kişinin bebeklerini sırt üstü uykuya yatırdığını göstermiştir ki bu da ABÖS görülme sıklığını yarı yarıya azaltmıştır.

Yeni ebeveynler çok fazla şeyi öğrenmeye çalışmaktadır. Eğitimin çoğu yaşadıkça öğrenilirken, bebeğinizi güvende tutmak, yeni rolünüzü kolaylaştırmak ve çocuk büyütme hakkında sahip olabileceğiniz herhangi bir korkuyu azaltmak için erkenden belli bazı adımlar atabilirsiniz. İş uykuya ve ABÖS riskini azaltmaya gelince aşağıdaki talimatları izlediğinizden emin olun.

Doğum öncesi rejim: Sık doktor kontrolleri ve iyi beslenme dahil olmak üzere erken ve düzenli doğum öncesi bakım aldığınızdan emin olun ve ilaç veya içki kullanmayın.
Yatak takımı: Bebek karyolasında veya sepet biçimindeki beşikte sert bir şilte kullanın ki bebeğiniz içine gömülmesin. Bebeğin üstünde veya altında kabarık tüylü battaniyeler, kalın yatak örtüleri veya yorgan koymayın ve doldurulmuş yumuşak oyuncakları veya yastıkları bebeğin uyku alanından uzaklaştırın.
Konumlandırma: Her zaman bebeğinizi sırt üstü yatırın. Bir yeni doğanı sırt üstü yatar halde tutmak için elleri ağzının yakınında olacak şekilde onu bir battaniye içinde kundaklayın ki kendini rahatlatabilsin.
Sıcaklık: Bebeğinizin odasının çok fazla sıcak olmasından kaçının. Sıcaklığı size rahat gelen bir seviyede tutun ve bebeğinizi geceleri aşırı giydirmeyin.
Sağlık-bebek kontrolleri: Bebeğinizi rutin kontrolleri ve planlanmış aşıları için doktorunuza götürün.
Temiz hava: Asla bebeğin odasında veya çevresinde sigara içmeyin.
Emzirme: Eğer mümkünse, bebeğinizin kuvvetli ve sağlıklı bir başlangıç yapması için onu emzirin.
Karın üstü zamanı (her zaman gözetim altında): Bebeğinizin kollarını ve omuz kaslarını güçlendirmesi için onu uyanık olduğu zaman karnının üstünde vakit geçirmesi icin teşvik edin. Onu yere battaniyesinin üzerine bırakın.

Prima alıntı

Yazar: EK

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir