Pap Smear Test

PAP SMEAR TEST

PAP SMEAR TEST Nedir?
Pap Smear Test, rahim ağzı kanserinden korunmak için yapılan bir tarayıcı testdir. Şikayeti olmayan, 18 yaşını doldurmuş ve seksüel yaşamı başlamış bayanlara, yılda bir yapılır. Henüz belirti vermeyen, takip edilmediği takdirde kansere dönüşebilecek kanser öncesi lezyonların saptanmasını sağlar., Kesin teşhis için gerekli kolposkopi ve biyopsi gibi ileri testlerin yapılma zorunluluğunu işaret eder.

Nasıl yapılır?
Jinekolojik muayene esnasında, bir özel fırça veya tahta çubuk yardımı ile rahim ağzı bölgesinden salgı alma esasına dayanır. Kesinlikle cerrahi bir işlem değildir. Dokuya zarar verilmez ve acı uyandırılmaz. Rahim ağzı denilen serviks, vaginanın sonudur ve oraya ulaşmak için spekulum kullanılmaktadir. Sürüntü materyali olan salgı, lam denilen ince bir cam üzerine yayılır. Patolog doktora gönderilir. Patoloji laboratuvarında boyama işlemlerinden geçirilen cam, mikroskop altında incelenerek, değerlendirilir.
Nasıl değerlendirilir?
Değerlendirmede, biri klasik ve eski olan, Class 1, 2, 3, 4 ve 5 olarak isimlendirilen beş sınıf esasına dayanılan, sınıflandırma yöntemi, diğeri ise Bethesda sistemi denilen yeni yöntem kullanılır. Amaç, normal hücreler, atipik hücreler veya ileri ara hücrelerin, tanımlanarak daha ileri tetkik veya takip konusunda tavsiye bildirmektir.

İnce Yayma Pap Smearin avantaji nedir?
İnce yayma pap smear test teknigi kullanıldığında, rahim ağzı hücrler çok daha detaylı ve yabancı hücrelerden arındırlmış olarak mikroskopik incelemeye en uygun hale getirilmis olarak gözlemlenebilir. Pap test sonucu anormal çıkarsa, hasta tekrar çağrılmaksızın, alınmış salgısından Human Papilloma Virus(HPV) tipleme testi yapılmaktadır. HPV pozitif çıkan hastalarda saptanan kanser öncesi hastalıklar, kansere değişebilecek şiddetde mi ? HPV tiplemeye göre değerlendirilir. Rahim ağzı kanserinin oluşmasında, büyük oranda HPV rol almaktadır. 130 dan fazla HPV cinsi tanimlanmis olup kansere büyük sıklıkla neden olan HPV tipi, HPV-16 ve HPV-18 dir.

Önemi?
Genelikle rahim ağzı normal hücrelerin, kanser hücrelerine geçişi ani değildir, bu bazen 8-10 yıl sürebilmektedir.. Belirti verneyen ve pre-malin denilen, kanser öncesi hastalıklar, yılda bir Pap Test yaptırmakla, bu dönemde farkedilir. Kanser öncesi hastalıkların tedavisi çok kolay, masrafsız ve çok başarılıdır. Hasta, kanser teşhisi almadan fark edilmiş ve büyük tedavi işlemleri gerekmeden iyileştirilmiş olur. Gelecek olan bir kanserden de kurtulur. Pap Smear Testi, yılda bir yaptırabilen ve bu uygulamayı tüm popülasyona ulaştırabilen uygar ülkelerde Rahim Ağzı Kanseri (Serviks Kanseri)ne rastlamak nadirdir.
Ne sıklıkla yapılmalıdır?
Normal kabul edilen, şikayeti olmayan ve daha önceki Pap Smear Testleri normal çıkan bayanlara yılda bir uygulanır. Şüpheli sonuç alınan durumlarda, eğer ileri bir tetkik yapma gerekliliği yoksa, daha sık aralıklarla yapılabilir. Pap Smear Testin normal rapor edilmesi, hastanın genital normal olduğunu kanıtlamaz. Bu test, rahim üst kısmı ve yumurtalık kanserlerini taramaz. Ayrıca jinekolojik muayenenin yapılması, rahim üst kısmı, ve yumurtalıklara ait değerlendirme için de sonografik incelemeden geçmesi, yıllık kontrol açısından önemlidir. Bu nedenle Pap Smear Test, jinekolojik muayenenin bir parçası kabul edilmelidir. Tek başına Pap Smear Test olamayacaği gibi, Pap Smear’siz bir
Jinekolojik muayene de eksikdir.

www.memesaglik.com

Yazar: EK

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir