Şeker Koması, Şeker Hastaları İçin Egzersiz ve Diyet

Ailesinde şeker hastalığı olan çocukların tatlı yemesinde sakınca var mıdır?

Ailesinde şeker hastalığı olanlar tabiki şekerli gıdalar tüketebilirler. Şeker tüketimi ile şeker hastalığı arasında sebep sonuç ilişkisi yok. Şeker hastalığı olanlar şeker hastalıkları ortaya çıktıktan sonra bu hastalığın belirtisi olarak seker

tüketme eğilimlerine girebilirler. Yada belirli durumlarında Kan şekeri düştüğünde bu hastalığı şekerle takviye yapmak kan şekerini yükseltmek amaçlı söz konusu olabilir. Bunlar tabiki çok tıbbi durumlar. Şeker hastalığıda olsa olmasada şeker kaynaklarından mümkün olduğunca her yaş grubunda hem erişkinler hemde çocuklar uzak durmalılar.  Özellikle ailesinde şeker hastalığı öyküsü bulunan çocuklar yüksek karbonhidratlı yiyecekler ve egzersiz azlığı yağ dokusunun artmasına yol açan şişmanlık bu kişilerde diyabet

gelişimine neden olabilir. Ne kadar küçük yaşta şekerli ve karbonhidratlı yiyecek tüketilirse küçük yaşta pankreasta insülin salgılıyan beta üyelerine o kadar çok toksit etki oluşur. glikotoksite sonucu bu kişilerde

pankreas beta hücre rezervi azalır ve diyabet değişimi gözlenebilir.

Çok küçük yaşlarda bile bol şekerli  karbonhidratlı beslenip yağ dokusu artırılmış aşırı derecede şişman çocuklarda diyabet gelişimi eğer varsada eğilim erken yaşta görülebilir.

Diyabet hastaları ne tip egzersizler yapmalı?

Spor, şeker hastaları için en iyi tedavi biçimlerinden biri. Kan şekerini dengelemek için yapılan egzersiz, faydaları göz önüne alındığında tıpkı bir ilaç gibi görülebilir. Ancak unutulmamalı ki iyileşme amacıyla alınan ilaçlar dahi yanlış kullanıldığında vücut için zehir etkisi yaratabilir.

Uzmanlar diyabet hastaları için en uygun egzersiz tiplerini şöyle sıralıyor:

Şeker hastası kadınlar için 8-12, erkekler için 10-15 tekrar olarak belirlenen ağırlık egzersizlerinde yüksek ağırlıklar önerilmiyor. Şeker hastaları ağırlık egzersizlerinde ağırlık miktarını düşük tutup tekrar sayısını artırabilir.

Egzersiz süresinin 20 ile 60 dakika olması gereken diyabet hastalarında, Tip 1 diyabetlilere her gün, Tip 2 diyabetlilere haftada üç ile beş gün arasında egzersiz öneriliyor.

Şeker koması nedir?

Şeker koması yalnızca Tip 1 diyabet hastalarını etkileyen bir sorundur. Vücuttaki insülin eksikliğine bağlı olarak yaşanır. Zamanında müdahale edilmezse sonu ölüme kadar varabilen sonuçlara neden olur.

Tip 1 diyabet hastalarının düzenli olarak insülin takviyesine ihtiyacı vardır. Çeşitli mide sorunları nedeniyle bu takviyenin azaltılması veya ihmal edilmesi şeker komasına neden olabilir.

İnsülin eksikliği sonucu vücuttaki glikoz işlenemez ve su ile dışarı atılmaya çalışılır. Bunun sonucunda vücut aşırı miktarda su kaybeder. Ayrıca vücut işleyebilmek için glikozun yerine yağları kullanmaya başlar. Bu da yağların içindeki zehirli keton özlerinin ortaya çıkmasına neden olur.


Uzman TV sizler için açıkladı.

Acil şifalar.

Yazar: EK

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir